ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΡΑΤΑ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ....



Σε 2.300.000 υπολογίζονται οι μετοχές των κληροδοτημάτων Ηπείρου στην Εθνική τα οποία διαχειρίζεται η μητρόπολη, ενώ ο μητροπολίτης Ιωαννίνων συμμετέχει στο ΔΣ της τράπεζας. 


ΠΩΣ Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ  ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ 
ΤΑ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ 
ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΘΗΚΕΣ ΤΟΥΣ ΟΡΙΣΑΝ ΕΠΑΚΡΙΒΩΣ 
ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΟΥΣ.
Λίγα απ΄ όλα: Η διαχείριση της περιουσίας των Ηπειρωτών Ευεργετών ...


ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ


Η σκλαβιά του Τούρκου δυνάστη στεκόταν σαν βρόγχος στο στήθος. Και η ανάγκη της ελευθερίας άλλους οδήγησε στα βουνά και άλλους στα ξένα. Οι πρώτοι έγιναν Κλέφτες και αμύνθηκαν με το καριοφίλι. Οι δεύτεροι εργάστηκαν με όλες τους τις δυνάμεις και …«επιτέθηκαν» με το χρήμα.


 Αυτοί είναι οι Εθνικοί Ευεργέτες. Έδρασαν τον 17ο, 18ο και 19ο αιώνα. Οι περιοχές του εξωτερικού που έζησαν ήταν αρχικά η Βενετία κι άλλες Ενετοκρατούμενες πόλεις και στη συνέχεια η Μολδοβλαχία, η Ν. Ρωσία, η Κωνσταντινούπολη, η Μ. Ασία και η Αίγυπτος. «Άνθρωποι απλοί, εργατικοί και ευφυείς, απέθεσαν στ’ απλωμένα χέρια της Πατρίδας ό,τι απόκτησαν με τον τίμιο μόχθο τους. Κι αυτή με ευγνωμοσύνη τους χάρισε τον επίζηλο τίτλο των «Εθνικών Ευεργετών».


Δικαιολογημένα γράφτηκε ότι «αι Αθήναι χρεωστούν το άριστον και ωφελιμότατον αυτών κόσμον εις την Ήπειρον». Ενδεικτικά αναφέρουμε:


Την ίδρυση του Σταδίου –το «Καλλιμάρμαρο»- από τον Γεώργιο Αβέρωφ εκ Μετσόβου, της Ακαδημίας και του Αστεροσκοπείου από τον Γεώργιο και Σίμο Σίνα, του Πολυτεχνείου από τους Γ. Αβέρωφ –Μιχαήλ Τοσίτσα και Νικόλαο Στουρνάρα. Μετσοβιτών δημιούργημα είναι και το Ωδείο Αθηνών και το Αρχαιολογικό  Μουσείο (της Ελένης Τοσίτσα), όπως και το κτίριο των φυλακών Αβέρωφ, το θωρηκτό Αβέρωφ, η στρατιωτική σχολή Ευελπίδων και το Εφηβείο.


Ο Γιαννιώτης Ιωάννης Δομπόλης όρισε με διαθήκη του να διαθέσει η Ελληνική Κυβέρνηση το κληροδότημά του για την ίδρυση Πανεπιστημίου στην Αθήνα με την επωνυμία «Καποδιστριακόν», προς τιμή του μεγάλου ανδρός και φίλου του Ιωάννη Καποδίστρια.


Ο Κωνσταντίνος Ζάππας εκτελεστής της διαθήκης του Ευάγγελου Ζάππα από το Λάμποβο της Β. Ηπείρου, φροντίζει για τη δημιουργία του κτηρίου των Ολυμπιακών εκθέσεων στο πλαίσιο της επανίδρυσης των Ολυμπιακών Αγώνων –όνειρο ζωής του Ευαγγέλη-το γνωστό Ζάππειο.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ.......
________________________________________


Οι πρ. Δημ. Σύμβουλοι Σπ. Εργολάβος - Χ. Λεοντάρης αποκαλύπτουν

Στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης
τα Ηπειρωτικά Κληροδοτήματα!

- Τα κατακρατεί και τα διαχειρίζεται η Μητρόπολη Ιωαννίνων με
την ανοχή του Κράτους, αλλά και την αδιαφορία του Δημοτ. Συμβουλίου

Ιδρύματα εθνικά
Πρόκειται για Ιδρύματα Εθνικά που δεν έχουν καμιά σχέση με τη Μητρόπολη Ιωαννίνων και την Εκκλησιαστική περιουσία. Συγκεκριμένα:
α) Ο Γεώργιος Σταύρου με τη διαθήκη του ορίζει:
"Συνέλαβα την ιδέαν τα εκτεταμένα ταύτα γήπεδα (τα δυο οικόπεδα στην οδό Ανεξαρτησίας και στον Αγ. Νικόλαο Κοπάνων) να χαρίσω και χαρίζω εις την πόλιν των Ιωαννίνων". Τα χαρίζει στην πόλη των Ιωαννίνων, όχι στη Μητρόπολη.
Και συμπληρώνει:
"Τον Κανονισμόν οι εκτελεσταί της διαθήκης μου ήθελον πέμψει εις τους εν Ιωαννίνοις κυρίους Α. Μίσιον, Αλ. Λιάμπεην και Π. Κολοβόν τους οποίους να διορίσουν διά το Ορφανοτροφείον επιτρόπους μου, και έφορον επ’ αυτών τον κατά καιρόν Πρόξενον της Ελλάδος εις Ιωάννινα".  Και αυτό το Κληροδότημα, λόγω τουρκοκρατίας βρέθηκε να το διοικεί και να το διαχειρίζεται η Μητρόπολη.
Σήμερα ακόμα, 102 χρόνια μετά την απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους το Κληροδότημα αυτό διοικείται με "Διοργανισμό" – πλαστό – που "τελεί τη εγκρίσει και υπό την ανωτάτην εποπτείαν  Α. Μ. του Σουλτάνου".
β) Ο Ν. Ζωσιμάς, επίσης, στο Α’ άρθρο της Διαθήκης του ορίζει:
"Αποκαθιστώ Γενικούς Επιτρόπους μου, πληρεξούσιους διοικητές της παρούσης διαθήκης μου, και μόνους εκπληρωτές αυτής τους προσφιλεστάτους φίλους μου Κ. Πασχάλη, Ν. Πατσιμάδη και Α. Κομψόπουλο· εάν απ’ τους παραπάνω Επιτρόπους μου λείψει ένας ή δύο, το Γραικικό Μαγιστράτο της Νίζνας να διορίζει από τους συμπατριώτες μου Γιαννιώτες και αυτό να συνεχιστεί και όταν κάποτε λείψουν οι Επίτροποι μου".
Διαχειριστής ο μητροπολίτης
Και αντί για Γιαννιώτες πολίτες, ξεφύτρωσε και εδώ, με τα αντισυνταγματικά διατάγματα των φασιστικών καθεστώτων – Παγκάλου, Μεταξά, χούντας – Πρόεδρος και ουσιαστικός διαχειριστής ο μητροπολίτης.
Το ίδιο ακριβώς και κάτι χειρότερο ακόμα, συμβαίνει με τις Σχολικές Περιουσίες της πόλης προέρχονται από Κληροδοτήματα. Αυτές, σύμφωνα με τη βούληση των διαθετών, με το Σύνταγμα και με πέντε νόμους της Κοινοβουλευτικής μας Δημοκρατίας, έπρεπε να έχουν παραδοθεί κατά κυριότητα, διαδοχικά: το 1920 (νόμοι 2508/1920 και 2442/1920) στα Ταμεία Εκπαιδευτικής Προνοίας, το 1931 (ν. 5019/1931) στα Σχολικά Ταμεία, και το 1992 (ν. 1894/1990, 2009/1992) στο Δήμο Ιωαννίνων, όπως συνέβη σε όλη την Ελλάδα.
Τις κατακρατεί όμως και αυτές η Μητρόπολη Ιωαννίνων, και μάλιστα, κατά τρόπο προκλητικό, σε επίσημο έγγραφό της, τις παρουσιάζει ότι τάχα "ανήκουν στην κυριότητα των Αγαθοεργών και προσφέρονται δωρεάν στο Κράτος".
Η υπεξαίρεση της δημόσιας περιουσίας παρουσιάζεται, από πάνω, και ως δωρεά. Εδώ πρόκειται για πραγματική ιεροσυλία, για την οποία ακόμα κανένας δεν έχει λογοδοτήσει.
Και το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων συμπεριφέρεται σαν να μην συμβαίνει τίποτε.
Και το Πολίτευμα που ανέχεται και συντηρεί αυτό το καθεστώς, το ονομάζουμε Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Να το χαιρόμαστε. Και μαζί μ’ αυτό να χαιρόμαστε και τους εκπροσώπους του.

_________________________

Ο 'πόλεμος'... για το παγκάρι της Μητρόπολης Ιωαννίνων

Ο συγκεκριμένος μητροπολιτικός θρόνος – που χήρεψε μετά τον θάνατο του Θεοκλήτου τον περασμένο Απρίλιο – θεωρείται από τους σημαντικότερους της Εκκλησίας. Η οικονομική ιδιαιτερότητα της Μητρόπολης Ιωαννίνων είναι ένας από τους βασικούς λόγους που την ανεβάζουν ψηλά στην κλίμακα της Ιεραρχίας. Είναι μέτοχος της Εθνικής Τράπεζας: σε 2.300.000 υπολογίζονται οι μετοχές των κληροδοτημάτων Ηπείρου στην Εθνική τα οποία διαχειρίζεται η μητρόπολη, ενώ ο μητροπολίτης Ιωαννίνων συμμετέχει στο ΔΣ της τράπεζας. 

_________________________________


Γιατί μένει άλυτο το πρόβλημα με τα Ηπειρωτικά Kληροδοτήματα

Είναι γνωστό ότι κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας ίσχυε ιδιαίτερο νομικό καθεστώς επί των περιουσιών, τις οποίες άφηναν Έλληνες πολίτες (εθνικοί ευεργέτες) για κοινωφελείς σκοπούς υπέρ των Ελλήνων υποδούλων, διότι ο Σουλτάνος δεν ανεγνώριζε Εθνικές Κοινότητες, αλλά μόνον Θρησκευτικές, λόγω των γνωστών προνομίων τα οποία είχαν παραχωρηθεί στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.

Είναι επίσης γνωστό ότι μετά την απελευθέρωση των Ιωαννίνων και της Ηπείρου και το τέλος των Βαλκανικών Πολέμων και συγκεκριμένα το 1920, το επίσημο Ελληνικό Κράτος (Κυβέρνηση Ελ. Βενιζέλου) αποφάσισε με το Ν. 2508/1920 να ρυθμίσει όλα τα θέματα τα σχετικά με τις περιουσίες που προέρχονταν από διαθήκες, κληροδοτήματα και δωρεές, τις οποίες κατά την Τουρκοκρατία διαχειρίζονταν η Δημογεροντία και οι Εφοροεπιτροπείες των Χριστιανικών Κοινοτήτων. Έτσι λοιπόν με τον νόμο αυτό κατηργήθησαν οι Χριστιανικές Κοινότητες των Νέων Χωρών και διαλύθηκαν οι Διοικήσεις και Εφοροεπιτροπείες (άρθρον 1), καθορίστηκε δε και ο τρόπος με τον οποίο θα γίνονταν στο εξής η εκκαθάριση, η διοίκηση και η διαχείριση των περιουσιών που ανήκαν, σ’ αυτά τα Κληροδοτήματα ή τα αυτοτελή Ιδρύματα, ανάλογα με τα προβλεπόμενα στις συστατικές ιδρυτικές πράξεις αυτών. (Άρθρα 2,11 κλπ).


Το πρόβλημα αυτό έχει εξελιχθεί δυστυχώς σε μείζον πολιτικό πρόβλημα λόγω των σχέσεων διαπλοκής Κράτους και Εκκλησίας και λόγω της σκόπιμης απροθυμίας όλων σχεδόν των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων να εφαρμόσουν το Σύνταγμα και τους νόμους, με αποτέλεσμα τα κληροδοτήματα αυτά να παραμένουν παράνομα στα χέρια εκκλησιαστικών παραγόντων και φορέων, χωρίς κανένα διοικητικό και οικονομικό κρατικό έλεγχο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ....
_____________________________________

ΣΠΥΡΟΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΑ
ΣΕ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ 

Επειδή ο πρωην μητροπολίτης Ιωαννίνων Σεραφείμ έγινε αρχιεπίσκοπος και είχε κάλυψη από τον ίδιο τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος, όταν ο Αθανασόπουλος (αναπληρωτής υπουργός οικονομικών) εξέδωσε την πρωτη απόφαση με την οποία το κληροδότημα του Γεωργίου Σταύρου περιερχόταν στον Δήμο, σε ένα μήνα έκανε ανασχηματισμό και έδιωξε τον Αθανασόπουλο από την κυβέρνηση.
Οπότε πήραν όλοι το μύνημα.
Βουλευτές, δήμαρχοι κλπ..
Αν θέλουμε να είμαστε βουλευτές, αν θέλουμε να γίνουμε Δήμαρχοι, δεν πρέπει να ασχοληθούμε με τα κληροδοτήματα. 




ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΜΕΛΟΥΣ, ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥ 
ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΩΝ ΚΛΗΤΟΔΟΤΗΜΑΤΩΝ.



________________________________________