ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ: Η ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ ΔΕΔΔΗΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ
Η ΔΕΗ ιδρύθηκε με τον νόμο 1468/1950. Στην παράγραφο 3, στο άρθρο 3, επειδή το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό, με αυτόν το χαρακτηριρσμό ιδρύθηκε η ΔΕΗ, γράφει : "Η ΔΕΗ δύναται να προσφύγει ακόμα και σε ιδιωτικές πηγές δανεισμού αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να βάλει υποθήκη οιοδήποτε εμπράγματος ασφάλειας επί εγκαταστάσεις και περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ δηλαδή ιδρύθηκε με το σκεπτικό ότι ποτέ δεν θα έπρεπε να πέσει σε χέρια ιδιωτικά.
Όσον αφορά για την ΔΕΔΔΗΕ ο νόμος 4001/2011 είναι μία τροποποίηση του προϋπάρχοντος νόμου 2773/1999.
Δημιουργήθηκε μαζί με την ΡΑΕ και τον ΑΔΜΗΕ. Με το φεκ αυτό δηλαδή έχει αρχίσει όλη η απόσχιση της ΔΕΗ, την οποία χώρισαν σε τέσσερα κομμάτια. Ένα είναι η παραγωγή, ένα είναι η μεταφορά, ένα είναι η διανομή και ένα το εμπορικό κομμάτι.
Ο ΔΕΔΔΗΕ ανήκε κατά αποκλειστικότητα στην ΡΑΕ. "Έπρεπε" όμως για να μπορεί να πάρει δικές του αρμοδιότητες να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Έτσι στον νόμο 4001/2011 έχει μία διοικητική αυτοτέλεια ο ΔΕΔΔΗΕ μαζί με τον ΑΔΜΗΕ γιατί έχουν προβάλλει δικό τους καταστατικό όμως τον προϋπολογισμό τους όσον αφορά την αυτοτέλεια και την οικονομική τους ανεξαρτησία, τους τον έδωσε το Ελληνικό Δημόσιο το οποίο θα είχε "εποπτικό ρόλο".
Όταν μιλάμε για ΡΑΕ, επειδή ο ΔΕΔΔΗΕ και ο ΑΔΜΗΕ ανήκαν στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, θα δούμε ότι δεν μπορεί να την ελέγξει κανένας κυβερνητικός εκπρόσωπος παρά μόνον, υποτίθεται, η βουλή. Όμως την ΡΑΕ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΛΕΓΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝΛΟΓΟ!
Η ΡΑΕ μόνο παίρνει αρμοδιότητες, ιδρύει δικές της θυγατρικές..,για αυτόν τον λόγο βλέπουμε και σήμερα στην μετοχική σύνθεση της ΔΕΗ δεν ανήκει επουδενί πουθενά στο Δημόσιο, είναι καθαρά ΑΕ εταιρεία, όπως φαίνεται στον νόμο 2190/1920 όπως ιδρύονται όλες οι ΑΕ. Και βλέπουμε την ΕΕΣΥΠ και το ΤΑΙΠΕΔ να κατέχουν το 51% του κεφαλαίου της ΔΕΗ. Και μέσα σε αυτό τo κεφάλαιο είναι και ο ΔΕΔΔΗΕ.
ΧΩΡΙΣΑΝ ΤΗ ΔΕΗ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΝ ΟΙ ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ ΣΧΕΔΟΝ ΤΣΑΜΠΑ!