ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

Καταπέλτης ο εισαγγελέας για το Μάτι

 


Καταπέλτης ο εισαγγελέας για Μάτι: Σε δίκη παραπέμπονται 27 για τη φονική πυρκαγιά και τους 102 νεκρούς

Διαβαθμίζει το βαθμό βαρύτητας των αξιοποίνων πράξεων για τα πρόσωπα που βρίσκονταν σε κομβικές θέσεις τις κρίσιμες ώρες της πυρκαγιάς

Μέσα σε 689 σελίδες ο αρμόδιος εισαγγελέας καταγράφει με κάθε λεπτομέρεια τα γεγονότα που οδήγησαν τον Ιούλιο του 2018 στην τραγωδία από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι ζητώντας να καθίσουν στο εδώλιο 27 κατηγορούμενοι για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος.

«Για εμάς το Μάτι είναι η σημαντικότερη υπόθεση γιατί αφορά εκατό και πλέον ανθρώπους που πρέπει να δικαιωθούν και να αποζημιωθούν» ανέφερε αρμόδια πηγή τονίζοντας πως η Εισαγγελία κινήθηκε με ταχύτατους ρυθμούς για να ολοκληρώσει την έρευνα που αφορά στις συνθήκες , τα λάθη και τις παραλείψεις που οδήγησαν στο θάνατο 102 ανθρώπους πάνω από 32 τραυματίες και τεράστιες υλικές καταστροφές.

Ο εισαγγελέας Γιώργος Πολυκράτης με την πρόταση που συνέταξε δυο μόλις μήνες μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισης εισηγείται την παραπομπή σε δίκη 27 από τους συνολικά 28 κατηγορούμενους στην υπόθεση, κατά περίπτωση, για ανθρωποκτονία από αμέλεια δια παραλείψεως και σωματική βλάβη κατά συρροή δια παραλείψεως κατά συρροή . Επιπλέον, ζητεί την παραπομπή του 70χρονου από τον οποίο φέρεται να ξεκίνησε η φωτιά για το αδίκημα του εμπρησμού από αμέλεια.

Στη λίστα των ονομάτων που ο εισαγγελέας ζητεί την παραπομπή τους συμπεριλαμβάνονται αυτά της πρώην περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, του πρώην δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, του πρώην γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη, του σημερινού αρχηγού της πυροσβεστικής Στέφανου Κολοκούρη, στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Για τον εισαγγελικό λειτουργό ο μόνος από τους κατηγορούμενους που βρέθηκαν στο επίκεντρο της έρευνας και δεν πρέπει να οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης είναι ο συγκυβερνήτης του συντονιστικού ελικοπτέρου.

Ο εισαγγελέας φέρεται να διαβαθμίζει το βαθμό βαρύτητας των αξιοποίνων πράξεων για τα πρόσωπα που βρίσκονταν σε κομβικές θέσεις τις κρίσιμες ώρες της πυρκαγιάς.

Μάλιστα, το σκηνικό περιγράφεται ως «συνδυαζόμενες συγκλίνουσες αμελείς συμπεριφορές που οδήγησαν στο τραγικό αποτέλεσμα.»

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο εισαγγελέας διαπιστώνει στην πρόταση του ότι «δεν υπήρξε η αναγκαία προληπτική εναέρια επιτήρηση, ενώ η κινητοποίηση των αρμοδίων για την καταστολή της πυρκαγιάς υπήρξε ανεπαρκής».

Σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό «δεν διατέθηκαν άμεσα όλες οι διαθέσιμες επίγειες και εναέριες δυνάμεις λαμβανομένου υπόψιν ότι είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά στην Κινέτα, δεν υπήρξε ορθή επιχειρησιακά διαχείριση των εναέριων μέσων, έγινε άστοχη αποτίμηση του μεγέθους του κινδύνου και υπήρξε καθυστέρηση διάγνωσης της κρισιμότητας της κατάστασης».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σκεπτικό της πολυσέλιδης πρότασης του ο εισαγγελέας σημειώνει ότι υπήρξε «εσφαλμένη επιχειρησιακή προτεραιότητα κατά την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε μικρή χρονική απόσταση, ανετοιμότητα, μη άμεση χρησιμοποίηση των διαθεσίμων μέσων», ενώ διαπιστώθηκαν βαρύτατες αμέλειες που συνετέλεσαν στο βαρύτατο αποτέλεσμα της πυρκαγιάς.

Μάλιστα, οι αμέλειες ανάγονται «στη σύγχυση και την έλλειψη σχεδιασμού συντονισμού και την αναποτελεσματική συνεργασία των συναρμόδιων κρατικών αρχών που επέδειξαν ανετοιμότητα, αιφνιδιασμό και καθυστέρηση στην κινητοποίηση όλων των υφιστάμενων δυνατοτήτων αρχικά πρόληψης και ακολούθως περιστολής των τραγικών συνεπειών της φωτιάς (έγκαιρη εκκένωση οικισμών, απομάκρυνση και διάσωση πολιτών, άμεση κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης)».

Τον τελευταίο λόγο για την παραπομπή ή όχι των κατηγορουμένων έχει το αρμόδιο δικαστικό Συμβούλιο. Η ανάκριση για την πολύκροτη υπόθεση διήρκησε περίπου δυο χρόνια κατά την διάρκεια των οποίων υπήρξαν τρία αιτήματα από τον ανακριτή για αναβάθμιση των κατηγοριών σε κακουργήματα με ισάριθμες απορριπτικές απαντήσεις.

Αρμόδιες πηγές ανέφεραν πως κατά την διάρκεια της ανάκρισης δεν προέκυψε νέο στοιχείο που να δικαιολογούσε τη μεταβολή της κατηγορίας.

Έτσι, η Εισαγγελία της Αθήνας εμμένει στην αρχική της άποψη ότι πρόκειται για αμέλειες και όχι για ενδεχόμενο δόλο, καθώς η υπόθεση αφορά σε παραλείψεις, όπως εκείνες που είχαν διαπιστωθεί στις φωτιές στην Ηλεία το 2007.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Εισαγγελία παραμένει ανοικτή μια ακόμη δικογραφία η οποία αφορά στην προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών αλλά και την απόπειρα εκβίασης του πραγματογνώμονα.

ΠΗΓΗ: https://dimitrioskaramarkos.blogspot.com/2021/10/27-102.html


Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΟΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑΣ ΝΑ ΤΙΣ ΜΕΛΕΤΗΣΕΙ.