ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

ΕΝΑ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΑΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΔΩΣΕ ΠΡΟΣ "ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ" Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

 

Σε δημόσια διαβούλευση του σχέδιο νόμου για τα κοινωφελή σωματεία και την εθελοντική απασχόληση

Σχέδιο νόμου για τα κοινωφελή σωματεία και την εθελοντική απασχόληση τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη. Το προτεινόμενο νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ενιαία ηλεκτρονική χαρτογράφηση των Οργανώσεων Κοινωνίας Πολιτών (ΟΚοιΠ), δηλαδή των εθελοντικών οργανώσεων, που λειτουργούν ως σωματεία ή αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες, με κοινωφελή σκοπό και οι οποίες σήμερα είναι καταγεγραμμένες σε εννέα διαφορετικά και μη διασυνδεδεμένα μεταξύ τους μητρώα υπουργείων.

Κατοχυρώνονται νομοθετικά η εθελοντική απασχόληση σε κοινωφελείς οργανώσεις, το νομικό καθεστώς των εθελοντών και η ασφαλιστική τους κάλυψη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος για μια ΟΚοιΠ να της επιβληθεί πρόστιμο από την Επιθεώρηση Εργασίας εάν έχει εθελοντές. Παράλληλα, θεσπίζονται φορολογικά κίνητρα για δωρεές υπέρ κοινωφελών σκοπών.

Προβλέπονται, ειδικότερα, η δημιουργία στο Υπουργείο Εσωτερικών δύο ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων που θα είναι προσβάσιμες στους πολίτες. Η πρώτη αφορά στην ελεύθερη καταχώρηση σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων όλων των ΟΚοιΠ και η δεύτερη είναι ένα ειδικό μητρώο στο οποίο θα εγγράφονται οι κοινωφελείς φορείς υπό συγκεκριμένους όρους. Στο ειδικό μητρώο δημοσιοποιείται λεπτομερειακά η κρατική χρηματοδότηση που λαμβάνουν οι οργανώσεις, οι οποίες μπορεί να είναι εγγεγραμμένες σε έως τέσσερις από τις ακόλουθες υποομάδες: α) Υγεία, Κοινωνική Αλληλεγγύη και Πρόνοια, β) Περιβάλλον, Πολιτική Προστασία, Ποιότητα Ζωής, γ) Δικαιώματα του Ανθρώπου, Δικαιοσύνη, Διακυβέρνηση, δ) Παιδεία, Έρευνα, Πολιτισμός, ε) Καταναλωτής και στ) Διεθνής Ανθρωπιστική και Αναπτυξιακή Συνεργασία, Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Οι κοινωφελείς οργανώσεις που είναι εγγεγραμμένες στο ειδικό μητρώο θα μπορούν να λαμβάνουν απεριόριστη κρατική χρηματοδότηση, ενώ η κρατική βοήθεια για όσες είναι καταχωρημένες μόνο στη βάση δεδομένων έχει ανώτερο όριο τα 50.000 ευρώ. Σε περίπτωση χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, η εγγεγραμμένη ΟΚοιΠ θα πρέπει να τηρεί ιδιαίτερη λογιστική μερίδα και ιδιαίτερο προϋπολογισμό και απολογισμό για κάθε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, ενώ θα είναι υποχρεωμένη να τηρεί ειδικό τραπεζικό λογαριασμό σε πιστωτικό ίδρυμα στην Ελλάδα αποκλειστικά για τον σκοπό του συγκεκριμένου χρηματοδοτούμενου προγράμματος.

Στο προτεινόμενο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται τροποποιήσεις παλαιότερων διατάξεων, προκειμένου να δοθούν φορολογικά κίνητρα για δωρεές υπέρ κοινωφελών σκοπών. Μεταξύ άλλων, για δωρεές άνω των 100 ευρώ το ποσό του φόρου μειώνεται κατά 40% επί των ποσών δωρεών. Για τη δωρεάν παραχώρηση χρήσης ακινήτων ως 300 τ.μ. δεν υπολογίζεται τεκμαρτό εισόδημα για τον παραχωρούντα. Τα ακίνητα που ανήκουν σε κοινωφελή ιδρύματα και τις εγγεγραμμένες ΟΚοιΠ απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ και τον ειδικό φόρο επί των ακινήτων, ενώ απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας τα οχήματα ειδικής χρήσης.

Το κείμενο του νομοσχεδίου θα είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Ανοιχτής Διακυβέρνησης (www.opengov.gr) για σχετικές παρατηρήσεις έως την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου και ώρα 18.00.

Πηγή: ΑΜΠΕ ΠΗΓΗ 

ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΗΘΕΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΗΜΕΤΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΥΠΟΤΕΙΘΕΤΑΙ ΟΤΙ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥΣ , ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ,  ΑΠΟΜΥΖΌΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ! 

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΑΓΕΝΑ. 


Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΟΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑΣ ΝΑ ΤΙΣ ΜΕΛΕΤΗΣΕΙ. 

Η ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ, Η ΝΟΜΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΟΥΣ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ Η ΝΕΑ ΧΡΥΣΗ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.